Onderhoud van bestek

Materiaal bestek

INOX is de Franse afkorting voor “inoxydable” oftewel roestvrij. Bestek dat gemaakt is van INOX 18/10 bestaat uit staal met 18% chroom en 10% nikkel. Chroomnikkelstaal is duurzaam en zeer corrosiebestendig. Het is veelal glanzender dan 18/0 bestek maar is over het algemeen ook in aanschaf hoger geprijsd vanwege het dure nikkel. 18/10 bestek kan prima in de vaatwasmachine met dien verstande dat instructies zoals hieronder te lezen in acht dienen te worden genomen.

Bestek dat gemaakt is van INOX 18/0 bestaat uit staal met 18% chroom en 0% nikkel. Dit bestek is goed corrosiebestendig. 18/0 bestek kan in de vaatwasmachine, echter raden we aan om dit bestek direct na het reinigingsprogramma droog te wrijven met een zachte doek.

Bestek dat gemaakt is van INOX 13/0 bestaat uit staal met 13% chroom en 0% nikkel en wordt gebruikt voor keuken-, tafel- en steakmessen. Dit bestek is iets minder goed corrosiebestendig. Dit bestek kan harder gesmeed worden waardoor de messen gemakkelijker en scherper te slijpen zijn en ook langere tijd scherp blijven. Het is af te raden messen in de vaatwasser te reinigen. In de handwas voorkom je dat het mes sneller bot wordt, en voorkom je oppervlakkige corrosievlekken.

Afwassen

Met de hand afwassen is altijd de beste manier om bestek af te wassen. Was en droog het bestek zo snel mogelijk en laat het daarna niet uitlekken en drogen, omdat dit watervlekken kan achterlaten.

Vaatwasser

Bij een vaatwasser raden we aan om verticale vaatwaskorven te gebruiken om krassen te verminderen. U plaatst de heften naar beneden in de bestekmand met de koppen naar boven gericht, omdat dit krassen door vorktanden en mesbladen vermindert. Zet de korven van de vaatwasser niet te vol.
Neem na afloop van de wascyclus even de tijd de natuurlijke afwerking te herstellen door het op te poetsen met een droge, zachte doek. Dit is vooral van toepassing bij messen omdat ze veelal van 13/0 staal zijn gemaakt en meer vatbaar zijn voor corrosie als ze regelmatig in de vochtige atmosfeer van het drogen worden gelaten.

Oneffenheden en oorzaken

– “Roestvrij staal” is roestbestendig, maar het kan aanslag opnemen van andere voorwerpen in de gootsteen of vaatwasser.
– Regenbogen
Wasmiddel kan verkleuring veroorzaken als het niet wordt afgespoeld of als u het bestek vanzelf laat drogen. Daarnaast kunnen heet vet, azijn, wijn, citrusvruchtensappen en sommige soorten fruit ook verkleuring veroorzaken.
– Kalkaanslag
Bij niet-onthard water of als het bestek niet goed wordt afgedroogt, kunnen er kalkresten achterblijven. Als u deze kalk-/watervlekken op uw bestek ziet, controleer dan of het kalkfilter van de vaatwasser niet verstopt is. Het kan ook zijn dat het water niet volledig uit elk stuk bestek weg is, en de oorzaak hiervan kan een overvolle vaatwassermand zijn.
– Pitten
Messen zijn gevoelig voor putjes omdat messen van gehard 13/0 staal gemaakt zijn. Zout en voedingszuren kunnen na verloop van tijd putjes veroorzaken.

Bestek poetsen

Gebruik een niet-schurende polijstcrème voor roestvrij staal, die kan worden aangebracht met een zachte pluisvrije doek of met witte katoenen handschoenen.

PVD gekleurd bestek

Gekleurd PVD bestek is gemaakt van roestvrijstaal en is afgewerkt met een dunne, voedselveilige titanium coating.
Om gekleurd bestek mooi te houden raden wij aan dit met de hand te reinigen. Het op zich is mogelijk om PVD bestek in de vaatwasser te reinigen, als het gekozen wasprogramma een temperatuur niet hoger dan 40⁰C heeft. Daarnaast is het belangrijk een reinigingsmiddel te gebruiken dat een fosfaatgehalte heeft van niet meer dan 3%. Net als bij regulier roestvrijstaal bestek dient het bestek altijd afgespoeld te worden na gebruik zodat zout en voedselresten verwijderd zijn voordat het in de vaatwasmachine wordt geplaatst. Lepels en vorken kunnen het beste apart van de messen gehouden worden. Haal het bestek na het reinigen direct uit de vaatwasmachine en droog het na met de hand, dit voorkomt vlekken en corrosie als gevolg van opdrogend vaatwaswater. Toch raden wij het reinigen van PVD bestek in de vaatwasser af en is dit bestek daarmee minder geschikt voor intensief gebruik in de horeca.